Ιματιοθήκη

Aπό την αρχή της λειτουργίας του Λ.Ε.Κ., βασικό μέλημα των ιδρυτικών του μελών ήταν η δημιουργία μιας αξιόλογης ιματιοθήκης τοπικών ενδυμασιών και η προβολή αυτών στο ευρύ κοινό, μέσα, κυρίως, από τις παραστάσεις της χορευτικής ομάδας του Λυκείου.

O πρώτος πυρήνας της ενδυματολογικής συλλογής του Λ.Ε.Κ. δημιουργήθηκε το 1970, όταν το τότε Δ.Σ., με επικεφαλής την Έφορο Ιματιοθήκης και μετέπειτα Πρόεδρο του Δ.Σ., Βικτωρία Καρέλια, αποφάσισε να αξιοποιήσει μία χρηματική δωρεά προς το σωματείο, αγοράζοντας έναν μικρό αριθμό αυθεντικών ενδυμασιών. Ακολούθησε ο σταδιακός εμπλουτισμός της ιματιοθήκης τόσο με αυθεντικές φορεσιές όσο και με πιστά αντίγραφα αυτών, πάντοτε με την επιμέλεια και υποστήριξη της Βικτωρίας Καρέλια. Σήμερα, η ιματιοθήκη του Λ.Ε.Κ. περιλαμβάνει φορεσιές από όλο τον ελληνικό ηπειρωτικό και νησιωτικό χώρο, καθώς και από περιοχές εκτός Ελλάδος που κατοικήθηκαν από ελληνικούς πληθυσμούς. Για τις φορεσιές αυτές το Λ.Ε.Κ. έχει επανειλημμένα βραβευτεί στο Διεθνές Φεστιβάλ του Αgrigento της Ιταλίας.

Παράλληλα, το 2016, η Βικτωρία Καρέλια παραχώρησε στο Λ.Ε.Κ. την προσωπική της μουσειακή συλλογή από αυθεντικές ενδυμασίες, κοσμήματα και εξαρτήματα. Η συλλογή, που φέρει έκτοτε, σε ένδειξη αναγνώρισης, το όνομα της συλλέκτριας, εκτίθεται μόνιμα στον Εκθεσιακό Χώρο του Λ.Ε.Κ. στο ιστορικό κέντρο της πόλης (Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτωρία Γ. Καρέλια»).