Λύκειον των Ελληνίδων Καλαμάτας

Tο Λύκειον των Ελληνίδων Καλαμάτας ιδρύθηκε το 1967. Πιστό στο όραμα της πρωτοπόρου της γυναικείας χειραφεσίας και ιδρύτριας του Λυκείου των Ελληνίδων, Καλλιρρόης Παρρέν, το Λ.Ε.Κ. έχει σαν στόχο του τη διαφύλαξη των ελληνικών παραδόσεων και την ανύψωση και πρόοδο των Ελληνίδων.

Το Λ.Ε.Κ. δραστηριοποιείται ενεργά στον τομέα της διδασκαλίας των ελληνικών παραδοσιακών χορών, της έκδοσης βιβλίων λαογραφικού περιεχομένου και της ηχογράφησης ψηφιακών δίσκων παραδοσιακών τραγουδιών. Διαθέτει μόνιμη χορευτική ομάδα και παραδοσιακή χορωδία που πραγματοποιούν παραστάσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό με εξαιρετική επιτυχία, καθώς και πλουσιότατη ιματιοθήκη με τοπικές φορεσιές από όλη την επικράτεια.

Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε διεθνείς διοργανώσεις, ταξιδεύοντας σε χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Γαλλία, η Αυστρία, η Ουγγαρία, η πρώην Γιουγκοσλαβία, η Γερμανία, το Λουξεμβούργο, η Σουηδία, η Ρωσία, η Αίγυπτος, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς. Επίσης, έχει λάβει μέρος σε ραδιοφωνικές εκπομπές και έχει εμφανισθεί στην ελληνική και την ξένη τηλεόραση προάγοντας τη γνώση γύρω από τις τοπικές ενδυμασίες, το χορό, το τραγούδι, τα ήθη και τα έθιμα της Ελλάδας.

Για το σύνολο των δραστηριοτήτων του έχει επανειλημμένα βραβευθεί από πολιτειακούς οργανισμούς και κοινωνικούς φορείς και έχει ανταμειφθεί με το σεβασμό και την αναγνώριση του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.